Vilmina planeta...

Byl takový ten čas končícího jara, Vilma dostala nabídku krapet si přivydělat, nabít praxe ve školském zařízení a navíc to bylo od jedné velmi milé dámy... Cvičitelka jógy, velmi zajímavá žena, potřebovala několik brigádníků. 

Řekla jí o té věci u jedné večeře, Jean, její syn půjde na brigádu také i se svojí sestrou Pavlou. "No to je príma", Pomyslela si Vilma, navíc budu mít "další body navíc" a příhodnou praxi v oboru!

Požádala ještě dávnou kamarádku z dětství, Zlatku, jestli také nechce zkusit tento job a ta souhlasila, lepší práci na prázdniny totiž zatím nesehnala. Jejich vztahy sice poněkud ochladly, ale třeba se to časem spraví, přála si Vil. I když jejich zájmy byly různé odjakživa. Už měla pár kamarádek v Liťáku, ale třeba to byl jen krátkodobý nesoulad...

Práce byla náročná, dětí hodně,  byly však milé a Vil bavilo vymýšlet akce, výlety, večer jim hrála na kytaru ukolébavky. Dojížděla tedy tři měsíce na kole, ale i na babetě, jak se dalo, když lilo, tak jela autobusem. Nejnáročnější bylo, že skupiny dětí měly různý věk, a tak většinou vyhrávaly nějaké sportovní aktivity typu fotbal, aerobic, procházky, či soutěže.

Jean tam první měsíc příliš nepobyl, studoval dějepis a právě se prodíral dobou temného středověku, z každého skriptu číhali Habsburkové tak aspoň naplánovali nějaké vzrušující výlety po okolí vztahující se k tématu....

Vilmě byli nade vše Pasekovi, mající svoje království tak zhruba uprostřed litomyšlského náměstí. Vždy tam vcházela se směsicí blahého očekávání, že nalezne pravý poklad, a to se jí nezřídkakdy splnilo. Nejen knihy, i starší a neuvěřitelně úžasné, ale i noty a zpěvníky všeho druhu. Třeba notiva na housle tam nakoupila slušný stoh věcí. Navíc dávali ke knihám bonusy, Vilma tak od nich například obdržela neočekávaně knihu "Staré židovské hřbitovy Čech a Moravy", také jindy noty, apod...Zkrátka oáza pro věčně žíznivé duše.

Ozdravovna uprostřed hvozdů a lesů byla ovšem také romantickou končinou, po prvních čtrnácti dnech slunečného jasu se ale započalo chmurné období dešťů. Voda nepřestávala stoupat, už byla kamennému indiánovi v Labi přesně po bradu.

Na jedné z mála procházek desetileté dívce vlétla do ucha moucha, mysleli, že snad zešílí... Rychle s ní běželi na ošetřovnu, kde jí zdravotnice nalily do ušního otvoru vodu, hmyz se naštěstí tímto utopil a holčička nakonec vyčerpaná usnula.

Večer děti chtěly mermomocí sledovat Xenu, seriál o ženě- bojovnici, zkrátka bralo to úplně všechny. Typ supermanů už sice nebyl úplně in, možná ještě batman... Vilma měla odpoledne ještě s dětmi flétny, na seriál se nakonec nechala uprosit, bylo to koneckonců také dle kostýmů takové středověké...

Když se indiánovi zatopila ústa, Zlatka Brekavá právě s ostatním personálem rozebírala, kdo jak jest zazobán, jaký kdo je, zkrátka samé "důležité" frky. Vilma ta slova poslouchala stále dokola, celé dětství byla nucena slýchat stálé papouškování Zlatčiných sester a to pokvokávání jí bylo zkrátka z duše protivné. Bohužel ale v záři své lásky nevnímala zobáky a dávná příkoří dětství pro ni byla dávno smazána... 

Jóga byla tenkrát v devadesátkách fenomén. Hlavně Vilmina máma na ni začala se svou kamarádkou pravidelně chodit, poslouchala se všeobecně hodně meditativní muzika, třeba Enya, také Björk, všemožné tropické pralesy, vodní hučení splavů oblažovalo duši a dokonce i na škole studenti při některých hodinách meditovali,  to u těch osvícenějších kantorů. Také se její matka vydala na sezení vedené Patricií Tervinovou, doma to občas pustila celé rodině. Staré struktury tenkrát jakoby vymřely. A mlčely. Zlatčina matka naproti tomu byla spíše kvočna a Vilma několikrát jasně vycítila, že jejich přátelství neschvaluje.     

To, že počasí bylo velmi nevlídné, sice působilo trochu na náladu, která byla takřka ponorková. Ale jinak Vilma byla ten den veselá. Nakonec rozhodla hrát s chlapci kuželky v tělocvičně, to by mohlo na všetečné děti zabrat.Třeba si ze srandy taky zkusí hodit ...

V tělocvičně se vytvořily skupinky hráčů, dva kluci zapisovali, osmák Kamil šel na záchod. Rozsvítili si, bylo jakési přítmí, bylo to ubrečeným počasím. Když se Kamil nevracel, po čtvrt hodině jeho kamarád Richard našel na nočním stolku zmuchlaný vzkaz napsaný obyčejnou tužkou a roztřeseným nejistým rukopisem: "Milá ozdravovno! Měl jsem tady problémi, tak sem utek. PS.: Může za to svoboda!" Přičemž slovo "svoboda" se skoro nedalo rozluštit.

Vilma málem omdlela, zpacifikovala několik nejstarších hochů a pročesali zamčenou budovu. Pak vběhla za hlavní sestrou, vylíčila rychle situaci a vše šlo ráz na ráz.

Ukázalo se, že dva ho kryli, protože o útěku věděli. Policie přijela za deset minut, obhlíželi budovu, okolí, vše sepsali a vyslechli dva kamarády, kteří údajně znali plán Kamilovy cesty. 

Indián měl zatím zatopený nos, budova byla vzhůru nohama. Xena v tento moment byla hrdinka naprosto nudná a nepodstatná. Malí i velcí mysleli na zmoklého Kamila. Vilmě běhal mráz po zádech a hlavou jí běžely všechny možné scénáře mordů z časopisu Signál, které kdysi louskala u babičky..

Jean tam navečír přijel, měl několik informací, a to, že do akce jsou zapojeny české dráhy a také rozhlas.

Vzpomněla si také, jak byla na pranýři v koktavé škole a nebylo jí z toho pomyšlení právě nejlépe, situace začínala mít rychlý spád.

Přišla paní Vranková a prohodila: "No, voni se se Svobodou v pátek servali jako koně, po Kamilovi hodil i židlí..." Smůla byla, že informaci nevěděla dříve, při pondělku zde bylo jiné osazenstvo než v pátek. O incidentu se nedozvěděla. Takže se nejednalo o nějakou freedom, jako že Kamila zlákala svoboda, nebo civil, ale kluk Svoboda s velkým S!

V pět hodin odpoledne se uprchlík nacházel ve vlaku v Hradci Králové, kde na něho čekala a uvítala ho celá delegace: policisté, inspektor, reportér, ale hlavní slovo měla žena, vrchní sestra.

Chlapečci ostatní o ničem jiném vzrušeně zatím v ozdravovně nemluvili, stejně jako spolek žen...

Vilma se těšila, až se zase nachomýtne v Litomyšli....Třeba říci, že Jean se za ni naprosto nestyděl, samozřejmě ji bral mezi své i společné přátele a z ničeho nedělal žádnou vědu.

Když voda přerostla i indiánovi přes hlavu, Kamil byl umístěn v karanténě a druhý den po obědě odvolán do svého pražského bydliště.

Začaly růst houby, muselo se ale vždy počkat a chodit v časových intervalech, kdy nepadal déšťˇ, protože tento byl opravdu vydatný, tak vydatný, že vysoko nad indiánem voda tekla již přes oblouky. Lidé na jindy liduprázdné přehradě korzovali a nakupovali langoše v improvizovaném stánku.

Při návratu do školy se Vilma dozvěděla, že Kamilovi rodiče chlapce poslali do ozdravovny přes riziko  a zákaz, protože chlapec byl notorický útěkář a již několikrát utekl z podobných zařízení... U Paseků si Vilma koupila pár not a také knihu "Perla Janis Joplin."

Voda opadla, indián se vynořil celý aby zapadal barevným podzimním listím...  

 

 

 

 

 

        

Autor: Dita Jarošová | sobota 18.2.2017 10:16 | karma článku: 7,94 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,24 | Přečteno: 429x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,70 | Přečteno: 328x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,71 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 309x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 421x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Selektivní zastrašování.../Glosa/

Máme rozjetou plesovou sezonu, masopustní reje s množstvím známých celebrit. Nastává únor, pro někoho suchý. Jsou ale osobnosti, které se však věnují jiným potřebným záležitostem, v době hrozících konfliktů a svojí tváří zaštítí

30.1.2024 v 19:02 | Karma: 9,78 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Proti umělotině Undergroundem?

Máme zde nový fenomén, který nastolil spousty etických otázek, a to umění versus umělé IQ. Umění totiž tvoří jak známo, drobná nedokonalost, snad autenticita, v jinak dokonalém homogenním díle. Nabízí se otázka: Je kultura

27.1.2024 v 16:04 | Karma: 10,07 | Přečteno: 241x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Chlupaté Vánoce

Někde mají suchý únor (spíše chlapi), mne zaujala kupodivu britská výzva Januhairy ženám neholit se. Navíc se mi zdál obludný sen: zdálo se mi, že mám chlupaté podpaždí jako za sosáče. Brr. Leden jako měsíc ženského ochlupení.

17.1.2024 v 9:01 | Karma: 10,44 | Přečteno: 356x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Řeč atributů...

Víte to: svatý Petr nosí v ruce jako svůj atribut na obraze klíč, Diskobolos na soše třímá disk, kadeřnictví má ve vývěsním štítě hřeben a nůžky. Zkrátka každá osoba má nějaké poznávací znamení, mají ho i budovy, atomová

2.1.2024 v 18:21 | Karma: 7,93 | Přečteno: 164x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Sejdeme se na třešni.../povídka/

Romana s Mirkou byly kamarádky s velkým K,měly společně rády sporty a scházely se uprostřed cesty k sobě na stromě, třešni. Psal se rok 1985, byla spartakiáda. Zatímco Romana se bez obtíží na džezgymnastice, kam spolu chodily

27.12.2023 v 23:15 | Karma: 7,47 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Láska v modlitebně, svéráz chrámovníků v Čechách /povídka/

Každý prostor mívá správce, klíčníka, vrátného. Pana důležitého- chcete-li. Modlitebna v Chroustníkově měla sice samozvaného, o to však srdečnějšího vedoucího, Jirku. Láska vládnul pedanticky až by se zdálo autokraticky. Ale zvyk

1.12.2023 v 14:51 | Karma: 7,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Báň vědění... /povídka/

Existují hmyzí společnosti, které pracují taktéž s papírem a je- li ho někde mnoho, či když nahromadí velké množství, jedná se o báň. Společenství nájemníků v Karlíně nemělo ku shromažďování papyrusů žádného pochopení, družstvo

7.11.2023 v 20:45 | Karma: 7,55 | Přečteno: 120x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Nevyvěšujte v noci šedivé prádlo!

Dospěla jsem k pozoruhodnému závěru: z prádla, jež vám přes noc nejjistěji zmizí z prádelní šnůry, vsadte svoje boty, že nejspíše to budou nevinné šedavé kousky textilií. Dělala jsem si svoji soukromou anketu, ze které vyplynulo,

5.11.2023 v 16:16 | Karma: 10,72 | Přečteno: 336x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Slovenský úkrok zpět

Sousedé mají po volbách, které nedopadly zrovna nejlépe, spousta kontroverzních událostí a figur naznačuje, že poskočili směrem k Maďarsku a jeho modelu. Opravdu mají obdivuhodnou paní prezidentku, což nám mohlo jít i za příklad

30.10.2023 v 0:02 | Karma: 11,97 | Přečteno: 338x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Obávaná východní kultura...

Na východ od našich hranic se nachází mnoho kultur a některé jsou nám nepochopitelné.S některými se srovnat můžeme, ale s jinými se nelze ztotožnit, hlavně proto, že ženy jsou v tomto světě, říši šikanovány a nemají větších práv.

21.10.2023 v 10:29 | Karma: 22,03 | Přečteno: 619x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Trocha k teroru dneška

Dnes byly tyto zlé události namátkou v Louvre, také ve Varšavě čelili hrozbě pumového nebezpečí. Bohužel terorismus se nyní opět vyskytuje stále častěji. Kromě eko terorismu který také představuje jistý problém se tato forma

14.10.2023 v 17:28 | Karma: 12,82 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Král vysílá do boje?

Nemohu si pomoci, nynější situace, hlavně co se dění v médiích týče, mi připomíná dětskou hru" Král vysílá do boje." Jistě ji znáte, dvě skupiny se drží za ruce a hlava, tedy král vyšle do boje borce, který se snaží

29.9.2023 v 14:22 | Karma: 9,63 | Přečteno: 326x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mrtví živí /povídka/

Pavlínu měl každý rád, byla ve škole hvězdou, jezdila na kole a vyhlížela jako podnikatelka paní Monika, jen světlé vlasy nosila v copu. Právě vstoupila do třídy, když se dva kluci fackovali. "Sednout, hned se na vás mrknu..."

14.9.2023 v 21:17 | Karma: 8,24 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Barbaři a bary...

Náš národní nápoj je každému i ve světě znám. Všichni tušíme, že hrubá síla okupantů v sobě nese stopy barbarství, a to i historicky, proto jejich nápojem bývá jiný drink. Pod vlivem těchto nápojů pak osazenstvo reaguje následně

8.9.2023 v 21:56 | Karma: 9,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Nebezpečné pochody ..

Na dnešní den připadá vzpomínka pochodu či spíše procesí, projevu M.L.Kinga... Pochody směřující na nejrůznější hlavní města přitom často stála u zrodu historie, ať již u její přeměny k jistému pokroku anebo směřující k diktatuře.

28.8.2023 v 12:36 | Karma: 10,42 | Přečteno: 348x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články