Skleníkové období...

26. 04. 2017 23:16:30
Bylo krásný zářijový den, lidé chodili jen v tričku a kraťasech. Ve skleněném království se zastavil čas, byla Sněhurkou, až příliš zdravou. Ačkoliv tam stála uprostřed v nezvyklé zelené pavučině, jak nazvala ten podivný hábit!

Okolo ní probíhal boj o život. vlastně o samotný začátek života... Tak ačkoliv Vilma stála v zeleném zdravotním fáči uprostřed podivné místnosti, připadala si nejistá. Ocitla se zde se svým synkem snad náhodou?

Celý sled událostí se odehrál rychle. Její dobře živený syn tam byl umístěn přímo ve středu všeho dění, doufala, že ne jako reklama, či výstraha. Byl velký, žlutý s malým důlkem pod čelíčkem a byl krásný. Zkrátka je převezli do fakultky a hoch měl nyní po operaci.

Zase bylo cosi podivného, světlo světa spatřil před pěti dny, jakožto největší narozené dítě ten týden měl své četné obdivovatele, ale pak se vše nějak zadrhlo. Co všechno způsobí rh faktor, Vil málem křísili také, kvůli vysokému tlaku.

Zde se musela dokonce ospravedlňovat, proč je kluk tak menšinově velký a co jako takový vlastně pohledává v inkubátoru? Měl přece skoro pět kilo.

Sisters běhaly neustále za ní na pokoj, hošík narušil poklidný a zaběhnutý denní režim a všeobecný tichý klid jejich oddělení. Hlásek měl navíc jako zvon a již od prvních chvil, kdy mu vložila do úst dudlík, viděla, že by se jím byl zadusil, málem ho totiž spolkl, propadl mu do pusinky...

Kolem ní každý den procházelo množství rodičů na své skleněné ostrůvky štěstí, v tašce nesli většinou nutrilon, otáčeli se na její dítě s pátravým otazníkem ve tváři a mnozí se zastavili. Někteří dávali najevo obdiv, jiní neskrývali své pohoršení pod nadvyživeným dítětem. Obzvláště jeden otec Vilmu doslova vyváděl z míry, donekonečna rozpitvával okolnosti, vyšetřoval a vyptával se i sester, co to má jako znamenat?!

Na očích mělo dět ́átko škrabošku proti světlu, úplně jako Zorro mstitel. S monitorem dechu si leželo na kožešince, možná se i usmívalo na nevelké skleněné vitrínce. V noci mu potají potichu zpívala, ale kdoví, jestli ji neposlouchalo i ostatní obecenstvo?

Venoušek, jak Vil připadalo, působil zde doslova jak Golémek, měl velké ručky, mezi očima měl navíc znatelný hlubší důlek, jen kde vzít šém, pomyslela si pobaveně Vil, který byl znatelnější, pokud měl plakat anebo se začít radovat.

Když tak koukala na škrabošku, musela si vzpomenout chtě nechtě na loňšké kolo, kdy ji přivezli na pokoj a oznámili: "Tak maminko, vaše spolubydlící je rodilá australanka a mluví pouze anglicky!" Ještě na vozíku Vilma nevěděla v ten moment ledacos česky, ale tahle hláška ji uzemnila úplně. To měla jistě z toho, že se smála jako blázen předtím na chodbě tomu, že jim na porodnici praskla voda, ale potrubní.

Sheley, vyvedená zčerstva ze všeho, kromě neustálých dotazů na věci odborné, odporné i běžné, byla Adventistkou sedmého dne. V noci obvykle nosívala škrabošku, to aby ji ze tmy nevyrušovalo bezpečnostní světlo na pokoji. A jednou se zvedla a vyděsila tak mocně nebohou sestřičku, která v ní zřejmě viděla nočního lupiče, protože vykřikla. Vil jí překládala, co se stalo.

Venda zlobil. Vyvalená sestra uprostřed noci shledala, že oddělení vykazuje nezvyklý hluk, přikvačila k podezřelému místu, jiná miminka se jen mátožně mlela a uprostřed, " ale to vaše dítě, packami mlátilo do skleněných stěn rakvičky, divže nám to tady nerozlámalo a začalo křičet jak na lesy!" "Asi měl hlad." Pokrčila rameny a šla ho kojit.

A to vyvedl její pětidenní syn, už takhle malý a zlobí, vida, málem roztloukl inkubátor! Možná se měla pojistit, uvědomila si zahanbeně Vilma.

Její nezvyklý kurz angličtiny ji bavil, protože měla vše vysvětleno dvakrát a viděla, jak někteří horko těžko mluví plynně, potili se, jako i ostatně ona, při Shelyiných záludných dotazech. Vilma jim to přála, nebot ́ téměř začala myslet anglicky, však i doma se pak několikrát přeřekla.

Potkala mnoho smutných rodičů, příběhů. A těch papírů! Vilmě vůbec připadalo, že papírů a tiskopisů není konec! Vždycky si vzpomněla na babičku a na válku, když jí bylo nejhůř. Před válkou prý docházelo k nárůstu nesmyslné administrativy, odbornosti a formálnosti. Přitom nic tak nezabíjí, neubíjí člověka právě jako ta formálnost.

No, nezapomněla minule zapojit monitor dechu? Zase byl poprask. Měla svého syna ráda, bylo to nepatřičná dvojka, za oknem jezdily kočárky a ona se už nemohla dočkat domů...

Autor: Dita Jarošová | středa 26.4.2017 23:16 | karma článku: 11.37 | přečteno: 145x

Další články blogera

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma článku: 14.10 | Přečteno: 290 | Diskuse

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 409 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 101 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 560 Celková karma 10.83 Průměrná čtenost 386

Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...