Past viny...

Ačkoliv jejich třídní učitelka, nejspíše ze sebespasitelských důvodů odmítla jet na školní výlet, nakonec sehnali boží náhradu. Helga, jak titulovali pedagožku dramatické výchovy právě utrpěla těžkou ztrátu a potřebovala vyluftit.

Vilmina třída nevykazovala harmonii ani v nejmenším a třídní asi vycítila, že by s ní nebylo snadné vyrazit a jakkoli manipulovat, také na místo, které vymysleli dle jejího uměřeného názoru zlomyslní žáci! Navíc by se jednalo o několik dní. Třída se tou dobou bavila obzvláště hlučným způsobem, jejich nevyrovnanost a spalující energie byla zkrátka ohromná...

Takže ztráta psíka, který bohužel zemřel na otravu botulinem z podezřelé konzervy,  zachránila paradoxně školní smečce nejzajímavější akci roku. Helga, jinak Irena, byla stejně nevyrovnaná jako zbytek autobusu, poplakávala jim chvílemi po ramenou. Rozhodla se tedy  správně po intervenci chápavých chlapců, kteří byli také pejskaři, zaplašit žal ve velkém kruhu žactva na přívětivém místě zvaném Pastviny.

Její hodiny byly taková jedna veliká relaxace,  nádherná improvizace a samá herecká etuda... Byla to vyloženě klika že jí měli, chuděra se také dost často třepala o pracovní pozici, protože svým bohémstvím a bezprostředností dráždila ostatní sbor.

Ubytovali se tedy v chatičkách, rozbalili si večeře, nebot´ hlady veskrze téměř šilhali. Každý měl něco z domu, nebo ze sámošky. Helga byla velmi ráda, že jí taktéž nabídli, ale mnoho myšlenek na jídlo tedy neměla, asi proto vyrazila také nalehko. Kolem vody se počali studenti trousit v malých akademických skupinkách. Kluci obklopili zejména Helgu. Ta byla jaksepatří vášnivou rybářkou, což byla veliká klika, protože ve své melancholii z čumáčkovy ztráty nakonec zcela zapomněla nahazováním nekonečné návnady na starosti a vůbec i na celý okolní svět. Pokuřovala mocně a vášnivě.

Když jí ještě kluci půjčili lodičku od chlapce jedné ze spolužaček, sedmé nebe se jí rázem rozevřelo a stalo druhým domovem, byl poté vidět na vodě již jen její secesní drdol a dle Vilmy vypadala přinejmenším jako Ema Destinnová, když rybařila kdesi ve Stráži nad Nežárkou...

Večer si děvčata vypůjčila kola a vyrazila za kamarádkou do Nekoře, tedy jejich menší skupinka na návštěvu jedné spolužačky u nich doma. Zbytek se věnoval sportům, procházkám a zevlování. Jak tak jezdili lesem křížem krážem na zcela neosvětlených povypůjčovaných rybářských bicyklech, motaly se jim kolem řidítek roje světlušek, což vyhlíželo obzvláště krásně, i když jinak neviděli v té tmě podstatě nic.. 

Velitelka Irena se zatím seznámila s nevelkou skupinkou rybářů, kteří samozřejmě obdivovali její neutuchající výdrž a hlavně lodičku. Petrův zdar nakazil i spolužáky, kteří nakonec i několik kusů ryb  neznámého charakteru za instrukcí odborníků a hlasitého povzbuzování spolužaček přece jenom vytáhli.

Situace byla vynikající, alkohol byl nalit a posléze vypit, z rybářů se stali všeobecní kamarádi a občas někdo odešel aby zase přišel...Další dny radostně plynuly v krásném počasí v boží nečinnosti.

Potíž přišla nazítří, kdy Helga už jen podřimovala, jelikož ryby přestaly brát, lodička se musela vrátit majitelům. Martina chytla klíště a Marie si vypálila obličej kolem brýlí rudě a hlasitě naříkala. Helga mládež zrazovala celý týden zejména před paštikou a konzervami. Končil jí pracovní týden a s částí žáků odjela domů, většina jich však zůstala.

Na víkend přijela parta chlapců, kteří byli ze Šumperka a právě odmaturovali. Nahodili nějaké písně a holkám se smáli, že to prý neumějí. Ten večer se nespalo vůbec, pálil se veliký oheň a celou noc se povykovalo s kytarami.

Protože sobota byla velmi horká, Jindra s Vilmou odjely na koupaliště kamsi do Žamberka. Jindra jela s chlapcem Petrem na motorce a  Vilma měla vypůjčené kolo. Do kopce jí to šlo oproti Jindře na motorce o poznání pomaleji, a tak vymyslela svérázná posádka motorky následující inovaci: "Chytneš se mě za nohu, jo a pojedeš pak mnohem rychlejc..." pobídla Jindra pomalou cyklistku. Vilma se jí přidržela a už to frčelo!

Jen kdyby nebylo toho štěrku, Vilma po dvoustech metrech uklouzla s kolem po krajnici a vlétla do hlubokého příkopu. Její krvácející kolena způsobila, že se najednou vezla na motorce ona a s ofačovanými a ošetřenými zraněními byla nucena vodním radovánkách za třicetipěti stupňového počasí pouze přihlížet...

Větší šok na ně čekal ve škole, Helgin proslulý drdol k jejich zděšení vystřídal poděs Maou, který byl směle rozhodnut secvičit s jejich třídním materiálem "Prodanou nevěstu". Improvizace vystřídala drezúra "milostného zvířátka", jež vykazovalo obzvláště špatný výstup, Martina byla namotána do jakéhosi příšerného boá a motala se jako vítr vbedně." Jeho velkolepé ambice třída nesdílela a ani když na chalupě pak otci Vilma začala s vervou zpívat: " Znám jednu dívku, ta má dukáty, má dukáty..."Nebyla pochválena, naopak, příbuzní byli spíše pohoršeni..."

Výlet se stal opravdu událostí, která byla neuvěřitelně krásná a svobodomyslná. Nejspíš však také byl záminkou k nejhoršímu. Nikdo z nich si nestěžoval na nic, co se týkalo výletu, naopak, zkrátka buď nějaký vyplašený rodič cosi po telefonu utrousil, ale spíše to byli lidé z jiné třídy, kteří neunesli svázanost jejich vlastního školního podniku. 

Proto tedy sepsali petici za navrácení učitelky, nebot´měli černé svědomí, že jejich výlet přispěl nepřímo k této politováníhodné situaci...

 

.

 

Autor: Dita Jarošová | pondělí 8.5.2017 13:51 | karma článku: 10,65 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články