Mezi vodami...

Vilma se ocitla v prapodivných situacích, které nečekala a byla zaskočená. Před kontejnerem ležely brusle, někdo vyprdl se na hokey, v Cudetech po čertech propagovaný. Aspoň, že tak... 

Kultura se opět začala rozlišovat na formální a neformální. Baby, maybe, sunday! Ta formální byla zbavena, okleštěna od podstaty lidství, od hlubokých prožitků, od emocí. Byla abstrakcionalizována do bezvědomí. Ani Janův týden cedulku na most nenadělil, ten byl však opatřen novými svítidly.

Když jela autem alejí, potkala na stromě sněhového anděla, který byl vysypán v podpaží javora. Dával naději, sněhu bylo dost. Vzpomněla si na krásnou dávnou hlášku z rádia, od nějakého černocha: " Sněhu jé aš po  kotníky, z Černí hory do Áfríky!"

Zbytek by se dal směle nazvat new-underground. Ve zprávách se dozvěděla podivnou aktualitu, že totiž v Rusku se už tolik nepije. Došla vodka? Došly peníze? Lidi? Vodka tabletnaja! (asi)

Dopisy a pohledy chodily neustále, do schránky přistál odpoledne pohled z Indie od učitele jazzu, to bylo radosti! Lidé se nepozastavovali, poslušně sežvýkali to, co jim bylo naservírováno... Nechávali se koupit výhodami  a pochybnou slávou. Jelena von Áčková dostala blahopřejný veřejný dopis od mecenáše Jelimána. 

Namalovala nový obraz, psala a měla pár koncertů. Novináři bez bázně a hany udeřili opět naplno, bylo třeba setsakramentsky rozlišovat zrna od plev. Nastalo jiné kulturní prostředí.

Vilma v souvislosti a s ohledem na své aktivity byla náhle zaskočena výhružkami, které ovšem bylo třeba brát vážně. Bylo třeba začít se alespoň bránit, iluze neměla..."Jsme lidi ne?" Začalo se znova říkat.

Seděla v lavici s Kohoutem. Byl nesmírně vtipný a dával věci do souvislostí. "Továrna, náš hrad!" Bylo heslo normalizace, a proto jejich dávná škola byla po vrchních oknech polepena vystřihovánkami krásných továren se zubatým cimbuřím ne nepodobným jako klikatice na cirkulárce. Spodní okna byla zdobena mříží, vzpomínkou na éru, kdy škola byla ještě vězení. Hrad byl tudíž nahrazen, zaměněn za jiný symbol, za symbol budovatelský, opravdu ne však buditelský, a snad i na turistických mapách začaly být značeny továrny jako styčná a významná místa. Vilma ale raději malovala plameňáky, byli všude. Hlavně však před nádhernou vilou kde je vídávala se brodili a smrděli jako její duhové fixy a zářili  si snad bezstarostně, na slunci. 

Její nabytá svoboda leckoho dráždila, protože si žila nad vžité poměry, nedbaje konvencí, snad znamenalo to návrat k původnu, k její prahmotě, podstatě. Jak by řekl Pavel co měl rád jezevčíky, odcizené Hradčany počaly se zevnitř podobat továrně. Niterná titěrnost.

A na to motto : "Primát jmění před bytím vylučuje jednotu a univerzalitu a marné jsou pokusy nahradit je mocí." J. Patočka 

Zmizela jména z výstav, staly se  tudíž výstavkami kolektivů. Padesát melounů prasklo na ošklivou architektonickou  podivnost, kam se každý jezdil kouknout, ze zvědavosti. Byla atrakcí, asi jako kdysi  punkáč, který si v lejendární hospůdce "U Prďoly" koupil holku bratru za tisíc korun českých od krajánka.

Lidem chyběl soucit, někteří pracovali tak, že ničili sebevědomí již v ranném zárodku. A přitom je to všechno tak snadné- smíš mít radost!!! 

 

   

   

  

Autor: Dita Jarošová | úterý 23.1.2018 19:53 | karma článku: 11,40 | přečteno: 151x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články