O vlásek /povídka/

"Jedu po dálnici, nesmím usnout!" Sugeruje si Zuzka a bolí ji nos, čelo, má několik podlitin. Provoz je obrovský, je neděle, musí být fit zítra do práce. Přivezou celkem dva. Osvětlené Brno v zadním zrcátku se rychle vzdaluje...

Čeká ji zase jedna soudní pitva.Tak, dá si na chvíli oddych, už je za hranicemi.

Ukradené obrazy a grafiky oželí, děti je měly rády, ona též, hlavní věc ale je, že je vůbec ještě naživu. Ze včerejška i předtím z těch dnů si nepamatuje mnoho věcí, napadlo ji, že jí mohli snad namíchat něco do kávy, pak ale od toho upouští, asi to byly jen nervy, Justýna učí na universitě, je to tedy vzdělaná bytost. To on, Norbert, je všemu na vině. Ale nesnáší učitelky všeho druhu, tím si je jistá.

Křičel na ni, že od něho odejde jen nohama napřed, častoval ji  oplzlými výrazy, pak jí namlátil, pamatuje si jen kostru velikého dinosaura, bílý peršan v obyváku a stohy knih. Na chalupě na Vysočině se k ní choval hezky, jen měl takové zvláštní trhavé pohyby, napadlo ji, jestli náhodou nebere pervitin, chyběly mu také zuby...

Křičel na ni: "Jsi nic, jsi nula, máš už jenom mě a Justýnu, nerozumíš tomu?"

"Ty jsi skončila, všechno u vás prodáš, pojedeme pryč z týhle díry. Justýna zná makléře Jardu z Prahy, všechno zařídí. Kam chceš jet, ty špíno? Ty mrcho! Zase si sedni!" Zatmělo se jí před očima. Tohle, že má být její láska?

Ano, s nikým se dva měsíce nevídá, Norbert na všechny okolo šíleně žárlí. Zpočátku jí to dělalo i dobře, ty jeho, jak myslela, láskyplné projevy, potom ale bohužel zjistila, že jsou účelové, že jejich cílem je odsekat od Zuzany veškeré spřízněné bytosti, rodinu a přátele, známé... Úplná sociální izolace a pak to jejich hučení. Bylo třeba využít všechny možnosti,  poštvat okolí proti ní a vytvořit zdání, že Norbert je onen kýžený zachránce. Rezatá Justýna se jak se Zuzaně zdálo, se až nevkusně vžívala do role Meryl Streepové, konkrétně používala obraty její filmové postavy Sophie, byť fyzicky byla na hony vzdálena od svého vzoru, tak její dítě mělo každopádně jméno podle toho filmu. Norbert je křesťan, Zuza zná dokonce jeho kmotru, on se ale snaží tu Justýninu romantickou představu vyplnit, aby se jí zavděčil, protože je na ní existenčně závislý, a tak mluví stejným stylem jako filmový Nathan. Ví, že ona ten film preferuje. Vypadají přitom však nanejvýš komicky, úplně skoro jako Homolkovi, Zuze poprvé připadá, že Justýna není jeho sestřenice.

"Navzdory čistému svědomí mám oficiálně drženou zbraň a zbroják. Spím s pistolí u hlavy." Píše Zuzana Jitce. Mám strach, existenční, navzdory své hluboké víře. To poznáme jen my, kteří jsme stáli už z očí do očí proti smrti, objímám Tě, díky za zprávu."

"Zuzo, nejezdi tam, at´ si ho tam zachraňuje Justýna."

"Řekl, že ho policie živého nedostane."

Justýna má také citát od Emily Dickenson na své sociální síti... Zuza si vytáhla kapesník ze své nové značkové kabelky, kterou si musela na Norbertův příkaz koupit, prý aby ho reprezentovala, moc si na to potrpěl. Lpí doslova totiž na značkovém oblečení. Zuzana už vůbec nikomu na světě nevěří, nikomu, jen Jitce. 

Vzpomíná na to, jak ji fotil v tom rozbořeném chrámu, jak příznačné, jak příznačné! Jak se jen  přetvařoval! Bezdˇák v Armani!

V rádiu hovoří moderátorka: "A dnes tady jako hosta vítáme paní Justýnu..., profesorku a koronerku, která je také forenzní specialistkou a pomohla odhalit vraždu...."

Zuza má tmavo před očima, zastavuje na nejbližší benzíně, zvrací a nadechuje se zhluboka, do plic jí proudí listopadový vzduch. Hlavou jí víří myšlenky: Ona je koronerka? Proč mi to neřekla? Prý profesorka... Proč tedy ale proboha chtěli, abych jí prodala svůj pohřebni ústav? Kvůli penězům? Anebo? Mám přece v držení i zbraně!

V Trenčíně znovu zastavuje a zvrací na parkovišti u OMW... Už to má jenom kousek. 

Zuzana jede rovnou domů, hladí psa a formuluje si body, které je třeba podniknout. Začíná být značně hysterická, volá jí Justýna, potom Norbert, že to tak nemyslel, že jak ji šíleně miluje a zabije se jen kvůli ní. Justýna mu dává za pravdu. Zuzana volá jediné duši, které věří. Jitce.

Justýna si dává na facebook do úvodní fotky hořící svíčku za mrtvé, je přece čas dušičkový. Ráno se dá Zuzana dohromady, musí, pozůstalí čekají a ona je zde přece kvůli nim, aby jim vypravila důstojný pohřeb. Vždycky se snaží být na každého milá, je to součástí její etiky, její vlastní důstojnost však poslední dobou byla krutě pošlapána. Musí se nad to prostě povznést. 

Vypíná mobil, ve zprávách se jí jako první ukazuje odkaz, krve by se v ní nedořezal: Norbert na ní má jiné příjmení a hledá ho slovenská policie! Takže recidivista? Ale proč ho schovává česká koronerka? Cizího státního příslušníka? Utíká tedy před zákonem? Vždyť byl tak sečtělý, dokonce byl uveden jako spoluautor v knížce dějepisu prvního dílu pro střední školy... Ale bez titulů, jak je skromný, napadlo ji tenkrát! Justýna tam měla uvedeny tituly... On je kriminální živel. Jde jí o holý život. Měla by zavolat ihned policii.

Napadá jí, kdo by vlastně vystrojil pohřeb jí samotné, teď když neví dne ani hodiny nyní si připadá velice nedůstojně, bylo zásadně pošpiněno její lidství...Má k tomu nakročeno, volá jí Justýna a ptá se na zdroj, odkud ví, že je Norbert v pátrání. Ptá se na Jitku. Obě jsou tedy ve smrtelném nebezpečí, koronerka skrývající kriminálníka, který je v pátrání, jež chtějí získat její pohřební ústav, anebo zbraně, to nevěstí nic dobrého!

Ráno Zuza jede za kamarádem kameníkem a jedou spolu na policii.

 

Autor: Dita Jarošová | sobota 7.12.2019 20:27 | karma článku: 10,13 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články