Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy Jiří Řezník- Kdy opravdu zemřel Jan Masaryk

Čirou náhodou jsem se dozvěděla o podivuhodném spisu o osobnosti tak proslulé, kterou byl bezesporu Jan Masaryk. Science fiction, bylo mi řečeno, to mne zarazilo a přinutilo sehnat od vydavatelství Bondy jeden výtisk. Bony a klid  

napadlo mi při přečtení komentářů prvních stránek. Z textu na mne zcela nejapně vyskočila jména novodobých politiků. A to- kupodivu překvapivá dehonestace pana Schwarzenberga a Michala Žantovského, kteří měli údajně podle pana Řezníka letět do Izraele pátrat po tajemné rozmazané fotce pěti mužů, a tímto letem způsobit kolem roku 2012 významnou peněžní ztrátu českému státu, což s ohledem dnešní finanční situace vytunelované ČR se může jevit až úsměvné. Dnešní doba plná střetu a skřetů zájmu.

Text se dále hemží podivnou sítí izraelských organizací a jmen připomínajícím strukturou mafiánskou chobotnici.

Důvod návštěvy ministra zahraničí byl ale skutečně diplomatický a nikoliv výzvědný, jak tvrdí tato kniha. TGM byl opravdu obhájcem sionismu, což plně potvrzuje případ v Polné. Obecně lze tvrdit, že Masarykové měli v krvi touhu a obhajobu pravdy /případ Královédvorských rukopisů/

Jan Masaryk jak víme, zemřel za zvláštních okolností poté, co nepokrytě oznámil, že bude emigrovat.

Vypadl náhodou oknem, tak jako mnoho odpůrců či zlehčovačů rudého režimu, je také všeobecně známo, že například Josef Škvorecký napsal před svou emigrací do Kanady esej "Než vypadnu náhodou z okna..." Byla to totiž jedna z vysoce účinných a nechvalně proslulých metod Stb.

Z knihy Milady Horákové se dozvídáme, že Jan Masaryk prohlásil: " Jel jsem do Ruska jako ministr, vracím se jako vazal..."

Domnívám se, že měl však na mysli emigraci do země, kde měl jisté zázemí, přátele, věhlas, jméno, a to do Velké Británie, kde žil více jak 10 let . Ale určitě ne do Izraele, jak sám sobě přesvědčivě v publikaci tvrdí pan Řezník. Ještě v Americe byl známý, měl tam také své příbuzné.

V Americe měl Masaryk mladší navíc tehdy velkou podporu, v osobě rodinné přítelkyně, naší celosvětově přední pěvkyně Jarmily Novotné, kterou často doprovázel na klavír a natočil s ní několik nahrávek. Ta by jistě k osudu velikána nebyla lhostejná, znala se  i s tehdejším americkým prezidentem a často hovořila do vysílání Voice America. V roce 1939 byla i na stokorunové bankovce , existují návrhy jejího portrétu, obdobně jako svého času Emma Destinnová. 

Považuji to za zásadní otázku tohoto rozporuplného materiálu. Proč by chtěl Jan emigrovat právě tam, do Svaté země, do kibucu? Měl jistě řadu jiných, snadnějších možností. Sám o sobě tvrdil, že je protestant: Při cestě do Ameriky úředně do kolonky opakovaně k zoufalé úřednici prohlásil, že je rasy lidské a náboženstvím protestant.

Je možné, aby na podzim svého života Jan Masaryk konvertoval k judaismu? Nezdá se mi to pravděpodobné. Připravoval se nějak na tuto možnost? 

On, Masaryk mladší, který byl znám svým kuchařským uměním a tím, že zásadně nedodržoval košer stravu...?

Jan Masaryk nevařil ani nejedl speciální vhodnou stravu, protože například ministru Bohumilu Laušmanovi připravil roku 1940 k večeři hovězí žebro, knedlík a koprovou omáčku. 

Co by donutilo mladého Masaryka, nositele celosvětově proslulého jména lhát o svém životě, skrývat se daleko léta pod falešnou identitou, nebýt hrdý na rodové jméno a svůj dosavadní politický úspěch? Co by ho donutilo zapomenout na svou víru, jméno, zemi, pro co by vlastně tedy ještě žil? Napsal tedy v tomto ústraní nějaké důležité a zásadní spisy? Ne.

Jeho otec měl na počest v Izraeli Les Masaryka, avšak jeho solidarita s židovským národem byla vnitřním nastavením, jeho vlastní humanita. Také si všiml již narůstajícího antisemitismu, knihu válečného zločince Hitlera Mein Kampf přečetl celkem třikrát a varoval před jeho osobou těsně před svou smrtí ...

Šedivé  rozmazané fotky, šalamounsky černobílé, šedé kvality bez ostrosti neukazují v podstatě nic fenomenálně skandálního, člověk je při pohledu pouze v rozpacích. Vyučuje pan Řezník vědecky anebo se spíše zaměřil na vyhledávaný obor fantastické literatury?  

Patří snad pan Řezník k oněm tučňákům, kteří vyznávají odlišný druh lidské historie a jsou překvapivě přítomni například na youtube v dokumentu o Chrámu Petra v Jordánsku ?

Byl prý teleportován do Izraele i Rudolf Slánský, (nedávno nalezené obsáhlé materiály k jeho procesu kniha předchází) který se usmívá na inkriminované  fotografii vedle Jana Masaryka ve vysoce pokročilém věku (zhruba věku našeho prezidenta). Mám nejméně jednu otázku i zde: Proč ovšem neemigrovala společně s těmito nepohodlnými politickými osobami  na blízký východ rovněž garnituře stejně nepohodlná  Milada Horáková, kterou Jan Masaryk  osobně znal? Proč jí neopatřili také nějakou tu dvojnici? 

Měl Jan Masaryk dvojníka?  Nevím, co by tedy přimělo jeho dvojníka vydávat se za něho, když věděl, či by musel předpokládat, že to je hypoteticky nebezpečné, přece by se pídil po důvodu svého nasazení do takovéto role. Jistě by dvojník nespáchal sebevraždu, takže přece jenom nám z knihy může být alespoň jasnější, že šlo o skutečnou vraždu. Anebo vydírali nějakého zločince?

Ani veškeré vědomostní soutěže na světě nám nevysvětlí, proč Jan Masaryk prostě nesbalil své věci a neodjel zkrátka na letiště, když to měl tak jako tak v úmyslu. Řekl stručnou pravdu a to zřejmě znepokojilo vládnoucí kabinet v Kremlu. Obzvláště těsně po únorovém puči shledával, že bude lépe stát opustit. Proč velcí muži skáčou z oken, když mohou důstojně odletět letadlem?

Pan Řezník dále pejorativně píše, že Masarykův skok z okna byl sokolský a do nekonečna s oblibou rozebírá při rekonstrukci činu údajné dvojníkovy sebevraždy tyršovo názvosloví, což je pro humanistu zcela nepochopitelné... Řada přídavných jmen je vyloženě nechutná- vyvrácený Masaryk, anebo spojení letěl sešupem dolů mi připadá nevhodné historika či vůbec intelektuála. Kapitoly nazvané Jak skáče a jak přistává Sokol v naruby obráceném pyžamu jsou morbidní. 

Jan Masaryk ve shodě s Václavem Havlem neuměl lhát, snad byl i proto někdy prostořeký. Řekl na rovinu, že to tady balí. Byl si vědom totalitní problematiky v souvislosti se svým založením. Řekl do vysílání rádia Svobodná Evropa napříkladI I toto: "18. září 1943 Totalitární stát ještě chvíli pojede, ale velmi šejdrem a určitě do škarpy. Na alibi je pozdě. Hlavy vzhůru a dobrou noc!" 

V knize najdeme také vysvětlení vyšetřování záhady významného politika dvacátého století z hlediska sexuologického, připomíná mi to, jako když se nynější politická vrcholná reprezentace- náplavka zabývá věštbou z křištálové koule. Pan autor má širokou škálu nadpřirozených důkazů, přitom pravda je většinou prostá jako facka. Rádoby vědecky zkoumá,  pitvá Jana Masaryka až do morku kostí a myšlenek. Jak může vůbec pan Řezník tušit, co se odehrávalo v hlavě mladšího Masaryka? 

Asi ví proč, zřejmě chce odvrhnout od zločinů očistit zvrhlou garnituru KSČ. V dílčím závěru se dokonce dozvíme, jak nejmenovaný vyšetřovatel říká, že z oken házejí české občany Američané, jak to údajně udělali s Janem Masarykem... Možná myslí dokonce ty stejné, jež nám přivezli zlotřilou a zpovykanou mandelinku bramborovou uskladněnou v lahvích od Coca-coly.

Domnívám se, že autor záměrně poškodil řady historiků, politiků, vyšetřovatelů, Židovské obce, Čechomeričany, veřejnost a celou společnost, i příbuzné zde zmíněných osob. Je mi líto, že takové informace se dozvídají nejen jeho studenti, kteří mají být vyškoleni pro další předávání důležitých poznatků. 

 

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 11.8.2020 23:07 | karma článku: 23,02 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,24 | Přečteno: 428x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,70 | Přečteno: 327x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,71 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 309x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,15 | Přečteno: 420x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Selektivní zastrašování.../Glosa/

Máme rozjetou plesovou sezonu, masopustní reje s množstvím známých celebrit. Nastává únor, pro někoho suchý. Jsou ale osobnosti, které se však věnují jiným potřebným záležitostem, v době hrozících konfliktů a svojí tváří zaštítí

30.1.2024 v 19:02 | Karma: 9,78 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Proti umělotině Undergroundem?

Máme zde nový fenomén, který nastolil spousty etických otázek, a to umění versus umělé IQ. Umění totiž tvoří jak známo, drobná nedokonalost, snad autenticita, v jinak dokonalém homogenním díle. Nabízí se otázka: Je kultura

27.1.2024 v 16:04 | Karma: 10,07 | Přečteno: 240x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Chlupaté Vánoce

Někde mají suchý únor (spíše chlapi), mne zaujala kupodivu britská výzva Januhairy ženám neholit se. Navíc se mi zdál obludný sen: zdálo se mi, že mám chlupaté podpaždí jako za sosáče. Brr. Leden jako měsíc ženského ochlupení.

17.1.2024 v 9:01 | Karma: 10,44 | Přečteno: 356x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Řeč atributů...

Víte to: svatý Petr nosí v ruce jako svůj atribut na obraze klíč, Diskobolos na soše třímá disk, kadeřnictví má ve vývěsním štítě hřeben a nůžky. Zkrátka každá osoba má nějaké poznávací znamení, mají ho i budovy, atomová

2.1.2024 v 18:21 | Karma: 7,93 | Přečteno: 164x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Sejdeme se na třešni.../povídka/

Romana s Mirkou byly kamarádky s velkým K,měly společně rády sporty a scházely se uprostřed cesty k sobě na stromě, třešni. Psal se rok 1985, byla spartakiáda. Zatímco Romana se bez obtíží na džezgymnastice, kam spolu chodily

27.12.2023 v 23:15 | Karma: 7,46 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Láska v modlitebně, svéráz chrámovníků v Čechách /povídka/

Každý prostor mívá správce, klíčníka, vrátného. Pana důležitého- chcete-li. Modlitebna v Chroustníkově měla sice samozvaného, o to však srdečnějšího vedoucího, Jirku. Láska vládnul pedanticky až by se zdálo autokraticky. Ale zvyk

1.12.2023 v 14:51 | Karma: 7,21 | Přečteno: 213x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Báň vědění... /povídka/

Existují hmyzí společnosti, které pracují taktéž s papírem a je- li ho někde mnoho, či když nahromadí velké množství, jedná se o báň. Společenství nájemníků v Karlíně nemělo ku shromažďování papyrusů žádného pochopení, družstvo

7.11.2023 v 20:45 | Karma: 7,55 | Přečteno: 120x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Nevyvěšujte v noci šedivé prádlo!

Dospěla jsem k pozoruhodnému závěru: z prádla, jež vám přes noc nejjistěji zmizí z prádelní šnůry, vsadte svoje boty, že nejspíše to budou nevinné šedavé kousky textilií. Dělala jsem si svoji soukromou anketu, ze které vyplynulo,

5.11.2023 v 16:16 | Karma: 10,72 | Přečteno: 336x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Slovenský úkrok zpět

Sousedé mají po volbách, které nedopadly zrovna nejlépe, spousta kontroverzních událostí a figur naznačuje, že poskočili směrem k Maďarsku a jeho modelu. Opravdu mají obdivuhodnou paní prezidentku, což nám mohlo jít i za příklad

30.10.2023 v 0:02 | Karma: 11,97 | Přečteno: 338x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Obávaná východní kultura...

Na východ od našich hranic se nachází mnoho kultur a některé jsou nám nepochopitelné.S některými se srovnat můžeme, ale s jinými se nelze ztotožnit, hlavně proto, že ženy jsou v tomto světě, říši šikanovány a nemají větších práv.

21.10.2023 v 10:29 | Karma: 22,03 | Přečteno: 619x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Trocha k teroru dneška

Dnes byly tyto zlé události namátkou v Louvre, také ve Varšavě čelili hrozbě pumového nebezpečí. Bohužel terorismus se nyní opět vyskytuje stále častěji. Kromě eko terorismu který také představuje jistý problém se tato forma

14.10.2023 v 17:28 | Karma: 12,82 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Král vysílá do boje?

Nemohu si pomoci, nynější situace, hlavně co se dění v médiích týče, mi připomíná dětskou hru" Král vysílá do boje." Jistě ji znáte, dvě skupiny se drží za ruce a hlava, tedy král vyšle do boje borce, který se snaží

29.9.2023 v 14:22 | Karma: 9,63 | Přečteno: 326x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mrtví živí /povídka/

Pavlínu měl každý rád, byla ve škole hvězdou, jezdila na kole a vyhlížela jako podnikatelka paní Monika, jen světlé vlasy nosila v copu. Právě vstoupila do třídy, když se dva kluci fackovali. "Sednout, hned se na vás mrknu..."

14.9.2023 v 21:17 | Karma: 8,24 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Barbaři a bary...

Náš národní nápoj je každému i ve světě znám. Všichni tušíme, že hrubá síla okupantů v sobě nese stopy barbarství, a to i historicky, proto jejich nápojem bývá jiný drink. Pod vlivem těchto nápojů pak osazenstvo reaguje následně

8.9.2023 v 21:56 | Karma: 9,92 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Nebezpečné pochody ..

Na dnešní den připadá vzpomínka pochodu či spíše procesí, projevu M.L.Kinga... Pochody směřující na nejrůznější hlavní města přitom často stála u zrodu historie, ať již u její přeměny k jistému pokroku anebo směřující k diktatuře.

28.8.2023 v 12:36 | Karma: 10,42 | Přečteno: 348x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články