Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Datová schránka není Tvůj nepřítel /povídka/

Pan Jindřich se rozhodl jíti s dobou a pustil se do vyplnění formuláře po svém: načal pivo, zapálil si a rozdělal notebook. Hned na úvod si přečetl větu: "Datová schránka není váš nepřítel." To ho zarazilo. "Proč to tu píšou, ku..

Jindřich byl cholerik a často rychleji činil než přemýšlel. Měl zato, že když to může mít Bohouš odvedle, je načase si taky zřídit datovku, jak jí v hospodě řikali. Nebude už tedy více za vola.  

 Bohumilovi tam chodily zprávy odevšad z úřadů a nemohl si to vynachválit, často chlapům nad gulášem popisoval, jaká to je úleva, jak nemusí nikde jezdit do spořky na poštu a tak podobně. Ušetří tak nejen čas, ale i na jízdném.

Madla, ta jeho tedy nadávala, že má rypák furt v počítači, ale když řekl, že pracuje a má právě rozevřenu datovou schránku, tak zmlkla. Myslela holka, že to je něco div né posvátnýho, něco jako Archa úmluvy, nebo tak. Tedy taková ta úřední fosilie, která z člověka dělá "někoho." Taky nevěděla, jestli to není s monitorovaným hovorem, byla už chudera všecka zblblá technologiema. Její Jindra měl tři mobily.

"Heršvecdudydoprkvančic", vyjelo náhle z Jindřicha a kdyby se tu mohlo psát sprostě, vypustil by ze sebe nejmíň tucet vulgarit a v každé bylo nejméně jedno R.

Jindřich dojel na poštu, vystál frontu s distančním i diskrétním odstupem, vyňal obálku pod výdejním okénkem a usmál se pod respirátorem do vousů: "Ja ja, od teď budu king!"

Pustil si rádio, zrovna hráli Škwor a potom taky Lim Bizkit takovou tu údernou. Dal si na pumpě ještě párek v rohlíku, kafe na dobrou náladu, pak zaparkoval před domem a koukal jak obec halí začínající tma.

Maruška už byla doma, vrátila se z melírů u Danušky a měla elán, že stále o něčem plkala a švitořila.

Jindra se sunul za PC stroj a slavnostně začal vyplňovat ID datové schránky a rovněž heslo, skládající se z nejrůznějších znaků, připomínajících runy nějakého pohanského jazyka. Bezúspěšně.

Nalil si panáka zelené vodky a napsal heslo znovu a znovu a znovu až překročil limit pěti pokusů a nebylo již možno se tam dostat. Měl mu přijít důležitý úřední dopis a také zaplacení pokuty za vysokou rychlost, kterou překročil v sousední obci. Zařval vztekle bouchl pěstí do stolu a šel na pivo za štamgasty, neboť byl pátek a pošta už zavřela. Runy mu skákaly před očima jako jepice. 

Jindřich se zpil pod obraz anebo také pod stůl, kde ho v zavírací hodině našel hostinský s uklízečkou.

Vstal, no vstal, zavrávoral a s napřaženým ukazovákem pravil:

"Šak já se tam dostanu!" Ti dva nechápali o čem to vlastně mluví, mysleli, že myslí na projetý fotbalový zápas, který tuhle prohráli s druhou vesnicí 5:1. Jindřich ho prožil na střídačce.

Pro Jindru přijela mezitím Máňa, jediný člověk, kterému byl Jindra  ochoten se svěřit. Zatím. Dotáhla ho domů přes všechny možné výmoly, sice bezpečně, ale v jednu chvíli stoupla na špatně zamontovaný kanál a oba klopýtli spadli na silnici...

 Ráno sobotní našlo Jindřicha s žínkou na čele a srkajícího obligátního vyproštˇóváka... Ještě neupraven jal se pokořit runy, které to všechno spískaly, mořil se odpoledne po obědě a zasvětil tomu také doslova celý večer. Marně ho hoši lákali na rum, marně mu posílali textovky na Whats up, marné bylo všechno jejich internetové i prezenční hemžení. Jindra nepolevil a zadával neúnavně heslo.

Zvládal sotva dvojhmaty ale heslo zřejmě vyžadovalo větší záběr.

V neděli se pohádal s Maruš, ani nesnědl sváteční menu, totiž pečené kuře s kaší. Večer ho jímaly mrákoty, tak má se dostavit na úřad již v pondělí anebo ne? Jak to zjistiti? Runový maratón si vybral svou první daň v podobě bolavých zad a tenisového lokte, že měl žízeň jak lama netřeba dodávat! Připadal si jako svůj vlastní syn po šedesátým levelu .

Zavolal Mirce, spolužačce ze základky. Ta mu řekla, že mu kýžené informace nemůže poskytnout, sice sedí na městysu, ale je to GDPR  a jiné informační todleto, embargo.

V nabídce net reklamy v cookies četl mantru: " Myslíme to s daty vážně..." Už mu šla hlava kolem. Pak po telefonátu zjistil, že datovou schránku nemůže zrušit. Nikdy. Totiž jedině v případě, že zemře. Málem dostal infarkt, tak byl zničený .

V pondělí zkusmo nablind nacvakal několik run pokusů, zjistil existenci takzvané chytré datové stránky a zcela otráven sedl do svého terénního vozu, zapnul si rádio a nahlas v autě vulgárně zaklel, několikrát tak, až se zachvěla okna. Potom nastartoval a jel bůh ví pokolikáté už na poštu, kde zacvakal dvěstě korun za další nyní již zaručeně správné přístupové údaje do té nepoddajně podělané schránky. Alespoň tak se domníval. Vskutku, vypadalo to nadějně. Však premiér není taky žádnej PC lumen, napadlo mu nakonec diagnosticky. 

Když ale opět nebyl schopen zadat heslo a dopídit se skrytých informací, převrhl stůl a sedl opět za volant, ačkoliv měl v sobě dva panáky vodky.

Pošťanda byla pořád na svém místě jako pokaždé, Jindrovi hlavou bleskla věta: "Datová schránka není váš nepřítel..." Málem by se byl rozplakal, ale pak ho popadl vztek: "Tak kdo je tady vlastně můj nepřítel? "Jeho oko spočinulo na poštovní uniformě, stejně tu byla samojediná, paní Eva vyhlížela, že v klidu potvrdí i rekomando do slavného Tarrararingapatamu. 

Vždyť jel na poštu už potřetí, tak už z toho měl vážně plný zuby. Samým rozechvěním si doma zapomněl peněženku s občankou a tu paní Eva ačkoliv ho znala od školních kamen malotřídky chtěla. Služební postup je však věc neúprosná. Na pobočce byla nedlouhá fronta čítající tři osoby. 

Pan Jindřich vybuchl jako kouřící kamna, které loni prohodil oknem po tom, co mu číšník vylil polévku do klína a ze všech plic zařval: "Tak si tu datovou schránku strč do prdele ty krávo! A mrskl respirátorem a klíčkem od vozu do lexisklové tabule, oddělující domnělé nakažené od uniformované a řádné, předpisy dodržující poštmistryně. 

Autor: Dita Jarošová | neděle 5.9.2021 14:28 | karma článku: 12,03 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 330x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,54
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články