Zavazadlová láska... /povídka/

"Je potřeba zbavit se všech těch věcí, koukej to prodat!" Hučí do ní Robert na ulici tak nahlas, až se protější pár poplašeně ohlédne. "Napiš třeba nějaký inzerát, pomůžu Ti s tím!" Opravdu, inzerát má sfouknutý nato tata...

Dana je smutná, nechce prodat ani svou milou kytaru, ani dvoje housle, ani flétnu. Nechce se jí, i když on má zřejmě pravdu, když chtějí za velkou louži, nemohou si dovolit žádnou zbytečnou přítěž. Dana odmítla tyto hodnotné věci dát jen tak hladové Justýně, která by si je vzala, i když se tvářila, že ji tím jakoby obtěžuje. Justýna je Robertova sestřenice a je tak ubohá a chudá, že si na Daně vykručí všechno, co jen náznakem vypadá, že by Dana nechtěla anebo prodala. Justýna převelice ráda fotí interiéry cizích obydlí, které navštívila, například obrazů a obzvláště chalup.

 Robert Danu upomíná, aby byla k Justýně štědrá, matka alkoholička ji připravila o celé jmění. Tu po ní chce obrázek, tu šperky pro jakousi kolegyni, tu nějakou zbytečnou knihu. Justýna to přece nechce pro sebe, všechno altruisticky  podaruje v práci kamarádkám archeoložkám, které jsou chudé stejně jako Justýna. Dokonce Daně pomohla prodat byt, z něhož měla provizi a nyní jí soudružsky nabídla, že si vezme na starosti ještě ten její hrozný dům. Zavolá svému rodinnému makléři Jardovi do Prahy. Hned co budou v Irsku, pošle jim v balíku jen jejich nezbytné věci. Zbytek krámů jako rok staré lyže, knihy, nábytek, nádobí, peřiny, boty, zkrátka celý majetek a všechno další Justýna prostě daruje na charitu svým špatně zajištěným kamarádkám do brněnského ústavu.

Robert nemá mnoho přátel, na nic nehraje, pracovat neumí, jen hledá poklady, tak mu to je všechno jedno, nechápe, prostě nechápe, že by někdo mohl mít jakýsi citový vztah k věcem, tedy k hudebním nástrojům, ty nevyjímaje. Dana ten prodej oddaluje jak se dá, najednou si není jistá, jestli chce odjet právě s tímto mužem pryč do cizí země. Izoloval ji od společnosti, všude chodí s ní. On na ni ale velmi naléhá, urychluje, posléze ji střídavě mlátí a miluje, ale ona trvá na tom, že housle po dědovi neprodá, to by raději prodala kytaru, když jí slíbí, že si koupí za vodou novou!

"Všechno bude!" Tvrdí stále více se opíjející Robert. Justýna prý darovala půlku Danina oblečení svým kamarádkám, které nemají moc co na sebe, regulují co nejrychleji společnými silami Danin majetek. Justýna s Robertem ukrajují její oblečení, věci, peníze. "Nic tam nebudeš potřebovat!" Ujišťuje Danu Robert a píše si s kýmsi po telefonu zprávu.

Zbav se všech dokumentů, nech si jen rodný list a diplom, já také nemám žádné dokumenty. Když bude třeba, necháme si změnit identitu.

"Jen kabelku budeš potřebovat, platební kartu, jinak si tam všechno v tom Irsku koupíme.Začneme odznovu." 

"Ty jsi nic, nemáš nikoho, jenom mě a Justýnu! Všichni ostatní na tebe kašlou!" Vemlouvá jí pětkrát denně a Justýna přeochotně přitakává. 

Podařilo se prodat jedny housle v Audianě music, ale Robert není stále spokojen s regulací Daniných věcí, je třeba oprostit se od úplně všeho, kup si kufr, tam se ti vejde celý tvůj majetek. Vidí Dana v Justýniných očích dychtivost, co všechno bude za chvíli mít. Dana se hrozně bojí. Za čtrnáct dní už mají odcestovat, Justýna odklidila další její šaty, kabelku, vezme si prý na starosti i to hrozné auto, co Dana vlastní. Dana se Justýny právem obává, protože pracuje s mrtvolami.

Na stole svítí Robertův mobil. V něm je zpráva:" Však víš Gusto, že jsem tam, kde jsou prachy, za čtrnáct dní budu už s Lucinkou pěkně v teple na Belize." Dana najednou pochopila tu rychlou redukci svých věcí, stala se zkrátka věcí a prostředkem. Na nic víc nečekala a  s hrůzou o život odjela náhle pryč. 

Doma jí přišla zpráva, že Robert je nejenom pasák, ale že se pokusil o vraždu jiné ženy již předtím ve svém rodném městě.

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 12.12.2019 21:24 | karma článku: 10,29 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 331x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,55
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články