Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Báň vědění... /povídka/

Existují hmyzí společnosti, které pracují taktéž s papírem a je- li ho někde mnoho, či když nahromadí velké množství, jedná se o báň. Společenství nájemníků v Karlíně nemělo ku shromažďování papyrusů žádného pochopení, družstvo   

tíhlo k pořádkům na chodbách, k pronikavě kobaltově modravému televiznímu klidu a míru mezi partaji. Karlín dobrá adresa, tamtamy po parapetu buší a dva muži lopotí se s těžkým nákladem nahoru po schodišti...

"Máš černou duši." Cítíš se provinile, když ti jedna náhodou jedna před bytem vypadne, hledáš klíč a ona zrovna pojednává o Faustovi.

Pan Dravec jednoho dne shledal, že jeho soused vlastní nebývalé množství svazků knih. On sám měl v bytě dohromady všehovšudy patnáct knih: Autoškolu z osmdesátých let, Klapzubovu jednáctku po tatínkovi, dvě knihy křížovek plus slovník , manželka vlastnila tři kuchařky, Guinessovu knihu rekordů 1973, Lovce mamutů a vkladní knížku a děti měly nějaké ty učebnice. 

  Přišel na to, když na chodbách secesního paláce, při své obvyklé obhlídce penzionovaného vrátného, vrazil  místo do obvyklého zaprášeného fikusu do hromádky, na jejímž vrcholu se nacházel slovníku francouzštiny a Boudelaire. Slyšel, jak odnaproti za dveřmi reptají, když se desky při nehodě rozlétly s hlasitým echem po schodišti směrem dolů.

"Co to tady je za bordel?", ulevil si rozhořčeně vrátný a zašel navštívit sousedku Časnou, která v bytě neměla ani papírek, tak čisťoulinko a bezprašně si žila. Jak by řekl Albert Einstein: " Zabordelený stůl znamená chaos v duši, a co tedy symbolizuje čistý (prázdný) stůl?"

Společně se u štrúdlu rozhodli, že svobodnému mládenci vyčiní a pořádně zatopí, to by tak hrálo, aby nějaké svinstvo zaneřádilo barák, Vyvěsili tedy cedulku, že se chodby budou deratizovat, že je potřeba vyklidit ony všechny prostory. Dračí pohled na druhý den však zmonitoroval, že knihy zůstaly pouze zakryty perlinkovou folií, aby nedošly k větší úhoně, až onen mokrý den a nadělení nastane.

Šest tisíc svazků, to přece převyšuje počet několikrát více než čítá průměrná knihovna čítající dvěsta kousků. Za nedůvěru k sousedům co si nosí místo tlačenky s provázky převázané svazky a brožovaná vydání, jsou oni podezřelí a přitom též znám lidi co mají domov bez jediné knihy, takoví, co domnívají se, že web je nekonečná kronika, té již dnes netřeba a zároveň i televize funguje jako otevřená kniha..

Shachan zvaný Šachic, pronajímal svůj byt kamarádovi básníkovi s pohnutým osudem. Oba kmotři byli milovníci kouzelnice literatury, která je oba svým způsobem živila a nehodlali se léty nahromaděných svazků vzdát jen tak lehce. Dokonalé bludiště, to bylo jejich domácí hřiště, útočiště poskládáno celé z papíru, posvátných slov a fotek i ilustrací. Zajímavé ovšem bylo, že žádný člen z domovního družstva v minulosti nenavštívil tento byt, ledaže by měli od bytu náhradní tajný klíč, zřejmě se něco o množství nejlepších přátel člověka v jejich zdech mezi sousedy jen šuškalo. Bylo jich fakt přehršel. Ani jeden z oné intelektuální dvojice si však nebyl vědom, že by kdokoliv z vážných pánů a dam přišel byt mezi dveřmi okouknout třeba jen do předsíně na dva prstíčky. U žen si tolik jisti nebyli, stále k nim chodily půjčovat si nejrůznější věci do domácnosti. Žádné z nich se však pod jejich nohama vinou přetížení stropů doma nesypala omítka na hlavu, nebyly monitorovány jakékoliv podezřelé otřesy. Zkrátka muži byli paf, byla to pro ně zpráva, rána jak z čistého nebe!

Šachic dokonce tvrdil, že v knihách má utopeno slušné auto, a proto zprvu jezdil po metropoli zásadně pouze na kole. Po koroně ovšem obrátil a auto si pořídil na leasing. Ještě, že ho měl.

Další týden se na nástěnce domu totiž zjevil jeden zcela hororový vzkaz, že rada nájemníků rozhodla v Šachově nepřítomnosti, že musí speciální komise složená z odborníků posoudit, zda-li knihy nějak nepřiměřeně nezatěžují dům, již tak údajně s nalomenou statikou po povodních. v miléniu, tedy těch, které se milým Karlínem prohnaly před dvaceti léty. 

Začalo dost literátům už téci do bot a začali horečně vymýšlet, co s cennými papíry udělat, jak situaci kulantně vyřešit. Básník nevěděl co počít, instinktivně lomil rukama a hlasitě lamentoval obrácenými slovy s bodkami, chvílemi pro změnu francouzsky, ale sakrblé- nepomáhalo to. Rval si tedy dlouhý vlas. Úkaz to byl nevšední pro rychlé náhodné kolemjdoucí...

Šachic hledal útěchu na síti a jal se aktivně hledat rychlosklad pro asi šesti tisíc knížek, avšak mezitím ho spásonosně napadlo, že básník musí mít přece také nějakou nemovitost, kde by mohlo a správně mělo dojít ke spravedlivé překládce. Vzpomněl si, že v Jičíně koupil v devadesátkách modlitebnu s přilehlou školou, jenže byl lekavý a tehdy mu kdosi nějak nebezpečně vylál, a tak prodal nehnutelnost po skvostné úpravě modlitebny pro jistotu dál. Jinak současně koupil ještě v ústředních Čechách kdesi, středověkou kamennou věž, podobnou čnějícímu osamělému mořskému majáku, úžasnou a romantickou, okolo Kouřimi. Tu již nikdo nechtěl, v dnešní době stavbu bez elektriky a jemu kvůli ní žádný nevyhrožoval, vykouřilo se mu to však lety z hlavy pro samá slova písmena, a tak tam jeli, nyní po letech na obhlídku, velkolepý výlet. Byla to skutečná krása!

Knihy nosil po schodech sám mládenec, básník zatím do rytmu klapotu střevíců lomil setrvačně rukama. V kyblících, krabicích, taškách přenášel osobně záchranář života šest tisíc duší do taxíku, protože jiná záchrana prostě nebyla. Do bytu se předtím vcházelo podobně jako do úlu, jako do báně vědění, nebyla to však pouhá studna vědění, co by měla na každém kroku kdejaká obecní knihovna. Ztratil při té anabázi brýle, mohl si po právu připadat jako sám sir Winton, co zachránil duše mnohé a ukradli mu na nádraží v Bubnech brýle. (Snad již jsou opět nahrazeny)

Stal se zázrak- Šachicovo dítě, dosud ještě chlapec podal paní komisařce jablko, usmál se a přes nevinný úsměv  tohoto upřímného hocha se jim zželelo a možná proto neviděli odchlipující se tapety u čerstvé příčky, falešný papírový gauč překrytý dekou, sloupy atlasy, podpírající či popírající běžné fyzikální vlastnosti pokojů. 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 7.11.2023 20:45 | karma článku: 7,56 | přečteno: 121x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 331x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,79
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články