Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

Objasňujíce cíl návštěvy na vrátnici i náhodným kolemjdoucím po jedné, přitrousily se na odpočívadlo jako švábi na pivo, po akademických čtvrthodinách, přesně dle telefonických instrukcí. Zámek od Franze by mohl napovědět, nakolik mnoho takových zavřených dveří na člověka působí, lze některé z nich naráz vykopnout? Tápaly. 

Dveře mohl navštívit i ledaskdo další, bylo to však skutečně žádoucí?

Mají čísla přidělena podle abecedy, aby osmičlenná komise, kterou měly přesvědčit o své kompetenci, měla čas odhadnout kdo je kdo s  jasným cílem, vybrat dnes ředitelku školky. Připadala si, jako na tajemném rituálu bezpečnostní agentury, zde snad však žádný útok nehrozí...

Inzerát požadoval pedagogické vzdělání, praxi, trestaneckou bezúhonnost, to vše ověřené spolu s písemnou koncepcí či vizí školy účastníka konkurzu. Zkušenost s řízením výhodou. Vypadalo to vcelku jednoduše, určitý háček snad byl jedině v tom, že se jednalo o moloch pěti budov, pěti školek jako pěti prstů ruky rozesetých na území cirka na 11 km čtverečních s více zaměstnanci. Měly tedy zpracovat koncepci pro každou z těchto osobitých budov zvláště?

Tři ženy středního věku podobného pedagogického vzdělání, matky několika dětí se navzájem znaly ze školských zařízení, dokonce dalo by se říci z jediného. K účasti je přimělo jedno slovo:" Rozvoj". Prvá uchazečka, typ blondýnka v nesnázích byla nejmladší a otevřeně přiznala, že na některé záludné otázky zkušených inspektorek neznala odpověď a několikrát byla dokonce nucena odpovědět : "Nevím."...

Mezitím se druhá adeptka od té třetí na chodbě udýchána dozvěděla, že skutečná favoritka soutěže, schovanka mateřské firmy, přestože byla opakovaně vysílána v minulosti na školení ředitelů, nyní zde má překvapivou absenci, a proto je údajně stávající pětinásobná ředitelka na ni naštvána, tím že odmítla poměřit síly s přítomnými maminami. Na chodbu přikvačil nakrátko nenápadný tajemník a zběžně obhlédl občanské průkazy dostavených, potřásl jim rukama, aby opět nadlouho zmizel v útrobách neoznačené místnosti.

Třetí zájemkyně, dominantní typ "nejslabší máte padáka" s pevně utaženým culíkem měla v ruce desky s červenou složkou, bude to tedy forma prezentace? Tolik otázek! Čekání je dlouhé, podle pořadníku měly již být obě dávno na řadě, nejedná se tedy o pouhý přijímací pohovor? Pozvánka leccos zatajila z očekávaného průběhu řízení. Ona si však zjistila a znala mnohé podrobnosti dopředu a přála si jako všechny ostatní se v zaměstnání na periferii někam posunout...

"Zaplatila jsem si kurz pro konkurz ředitelů a také mám účast na konferenci zastupitelství, aby starosta viděl, která jako jsem", řekla opatrně a a posunula si hranaté brýle výše na nos. Černý oděv jí přísně korespondoval se staženým culíkem a očima.

Favoritka soutěže se odmítla účastnit se seance... Začínalo to smrdět. S obyčejnými smrtelnicemi navíc.

Číslo dvě vsadila na oblíbený outfit náčelnice či mutter strany, jež zde představoval starosta, a to byl jednoznačně vzor kohoutí stopa, zlými jazyky na sociálních sítích přezdívaná jako "řeznický kabát nebo blůza ", dále na ředitelskou kabelku olbřímích rozměrů, sehnanou pracně v second handu, jež leta vídala u dam v důležitých kancelářích. Na mateřsky korpulentní postavě černobílý vzorek vypadal celkem lichotivě...

"Sedněte si ", pobídl pán s pleší další příchozí,,, " a dejte si pití, chcete-li." Země zrovna žila retro řízkovou aférou jeho šéfa, která byla však prastará jako lidstvo samo.

Ovšem zároveň nikdo zde nečekal, že si adeptka na významný post doopravdy naleje, nýbrž všichni přísedící zkoumavě pobízeli k povídání a viseli na rtu. Byla to jen pouhá řečnická vsuvka.

"Nikde není vidět sklenka po předchozí mluvčí, asi ji rychle sklidil tajemník? Atmosféra byla tedy navozena." Řekla si uchazečsky.

Komisařky nalevo a napravo se představily, jejich věkový průměr odhadla na 60 let, snad to způsobily drdoly, temné barvy a křížky. Opět se přistihla, kterak s vyschlým hrdlem hledí na plný džbán vody s plujícími kolečky lákavě nakrájených citrusů...

Levá strana připomínala Vaculíkova morčata: veselá drobná očka, zdráhavost a synchronicita, naproti tomu pravá sestava byla úplně jako z banky, všechny ty peněžní toky do budov a z budov. 

Přiblížila svůj dosavadní život okolo MŠ, začala větou, že její matka pracovala v dnes již bohužel neexistující místní secesní budově školky aby pokračovala výčtem aktivit, které umí a které absolvovala s dětmi. Všichni možná i věděli, že budova byla zbourána a na jejím místě se v současné době nachází rumiště.

Monolog byl záhy utnut, ačkoliv kolem dětí a školek se točil celý její dosavadní život, ba i nekrolog psala jedné z kolegyň. Otázky přítomných žen dotíraly na  nepředvídatelné mezilidské situace, ovšem ve více než dvou třetinách se týkaly účetnictví, jako by bylo zcela jedno, zda pětice budov patří soudu, jednotnému zemědělskému družstvu anebo právě škole.

Komisařka ji tedy zarazila, nyní se budou ptát oni, " Tu koncepci jste ale vy asi nepsala, že?"

Ukázalo se, že koncepce rozvoje školy již byla ve skutečnosti známa a sepsána dávno před napsáním čehokoliv, co se týkalo dnešního konkurzu. Robert Fulgham :"Vše, co opravdu potřebuji znát jsem se naučil v mateřské škole..." Pojednání tak vyšlo vniveč, jednalo se o pouhou formalitu pro vstup na dnešní seanci.

" Napsala jsem ji sama, kamarád mi pouze upravil odstavce." Tiskaři umí s úpravou textů hotové zázraky...

"To nemáte ze své hlavy", děla pohádkově a jakoby vševědoucně.

Škola hrou...

Desatero již slyšet nepotřebovali. Měli svoje jisté a plat kolem třiceti pěti tisíc byl v realitě určen tedy spíše pro ekonomku.

Uvědomila si s nemístnou lítostí, že komisařky jsou taky lidi a víc než cokoli jiného rády opravují chyby po ostatních, pročež měla ponechat tu a tam v textu nevinnou chybku, aby bylo o čem. 

Mezitím muž v čele sklonil progresivní pleš nad blikavý mobilní přístroj..."Lustruje mne, anebo si čte jídelní lístek restaurace U Slunce?" Běželo jí bleskově hlavou.

"A budete připravena dělat i nepopulární řešení, čelit nekomfortním situacím? Otázal se náhle a kandidátsky. Jazyky cizí ho netrápily.

"Ano, samozřejmě, dnešní neklidná doba přináší spoustu problémů.." Řekla nehalasně, směrem k jeho odřeným uším.

Všimla si, že ženy sedí rovněž bez sklenky vody a to ji příliš neuklidnilo. Tik v oku zmocněnkyně pro školství v obci prozrazoval napětí více než očividné komično situace.

" Na webu máte hrubku" , oznámila alespoň jednu dobrou novinu komisi, otáčela se k zástupkyni z hlavní budovy, která to však neokomentovala... Její otázkou na kandidátky bylo, kolik pracovníků bude mít nový ředitel po budovách na starosti. Sekla se, bylo jich o deset více, tedy čtyřicet...

První zájemkyně si šla koupit do samoobsluhy minerálku, druhá zamířila do blízké kavárny  a třetí se opřela o neojediněle oprýskané pouliční osvětlení nedaleko a kouřila v přítomnosti dvou náhodně okolo jdoucích kamarádek.

Tajemná schovanka celý přenos nepřišla, snad byla s někým ve spojení alespoň na telefonu...?

Po dvanácté, poledním klekání, zamířila trojice opět do bludiště chodeb tentokrát jistěji, navzájem si držely pěsti. Mluvily volně a otevřeně. 

Pán s kdysi těsnou podporou radních oznámil výsledek volby dehydrovaného konzília: " Nebyl nikdo vybrán, o pozici ředitele MŠ rozhodne další kolo konkurzu, o všem bude vyveden informativní článek v místních novinách."

"Máte otázky?" Zeptal se na rozloučenou, kdy všichni ve stoje vyslechli onen verdikt dnešního dne.

  "Můžeme kandidovat ještě jednou?" Ptá se až dotěrně dominantní matka...

Obrýlený muž překvapeně vzhlédl aby pronesl potichu název své strany jako nějaké zaklínadlo.

"Jsme užiteční idioti či nikoliv?"  Víří dotěrná otázka v tolika obměnách myslí žen, které školství zasvětily život.

Tři  uchazečky měly všechny potřebné náležitosti, upřesněné zřizovatelem : vzdělání, praxi.

Marně. Aspoň že jim nikdo nebude při odchodu z práce šacovat spodní prádlo.

 

 

 

 

 

.

  

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 28.3.2024 9:45 | karma článku: 9,71 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Selektivní zastrašování.../Glosa/

Máme rozjetou plesovou sezonu, masopustní reje s množstvím známých celebrit. Nastává únor, pro někoho suchý. Jsou ale osobnosti, které se však věnují jiným potřebným záležitostem, v době hrozících konfliktů a svojí tváří zaštítí

30.1.2024 v 19:02 | Karma: 9,78 | Přečteno: 265x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,79
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články